ΑΡΝΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο ελληνικό για την Κυριακή το απομεσήμερο από ένα φρεσκοψημένο γιουβέτσι με μπόλικη ξερή μυζήθρα από πάνω, μια χωριάτικη σαλάτα, φέτα και μια παγωμένη μπυρίτσα. Κυριακή κοντή γιορτή για όλη την φαμίλια.


Διάρκεια: 2 ώρες


Μερίδες: 6 άτομα


Συστατικά

  • 2 κιλά αρνί ή κατσίκι κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Karzis
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 φλιτζάνια πουρέ ντομάτας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • Ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα
 

Περιγραφή Συνταγής

  • Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, κόβουμε τις σκελίδες τους σκόρδου σε κομματάκια που τα φυτεύουμε στο αρνάκι.
  • Αλείφουμε το κρέας με δύο κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε σ' ένα βαθύ ταψί.
  • Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180ο C.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη ντομάτα με 4 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρουν μια βράση για 5 λεπτά, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί, πάνω και γύρω απ' το αρνάκι.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά ακόμη και το γιουβέτσι μας είναι έτοιμο.
  • Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και σερβίρουμε.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Η ελιά στο κοτόπουλο δίνει μια πικάντικη νότα που θα μας παρασύρει σ' ένα γευστικό ταξίδι.....


Διάρκεια: 30 λεπτά προετοιμασία & 1 ώρα και 30 λεπτά μαγείρεμα


Μερίδες: 4 άτομα


Συστατικά

  • 1 κοτόπουλο (1 1/2 κιλό)
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο Κarzis
  • 3 σκελίδες σκόρδο (κομμένο καρέ)
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη
  • 1/2 πιπεριά πράσινη
  • 1/2 πιπεριά κίτρινη
  • 1/3 κούπας λευκό κρασί
  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δύο
  • αλάτι
  • πιπέρι
 

Περιγραφή Συνταγής

  • Χωρίζουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα και το αλατοπιπερώνουμε.
  • Έπειτα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές και έπειτα το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το μισό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
  • Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα μας και το υπόλοιπο κρασί.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
  • Ρίχνουμε και τις ελιές και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μελώσει.
  • Σερβίρουμε ζεστό.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Μυρωδάτες και καλοκαιρινές οι παραγεμιστές ντομάτες κάθε καλοκαίρι μοσχοβολούν σ' όλο το πλακόστρωτο στο Αργοστόλι και μας θυμίζουν το Κυριακάτικο τραπέζι όταν ήμασταν παιδιά.


Διάρκεια: 1 ½ ώρα


Μερίδες: 4 άτομα


Συστατικά

  • 8 ντομάτες
  • 3/4 του φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φέτα σε κομματάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι δυόσμο
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 6 πατάτες
  • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Karzis
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη και κεφαλοτύρι για το γαρνίρισμα
 

Περιγραφή Συνταγής

  • Αδειάζουμε μ' ένα κουταλάκι τις ντομάτες και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
  • Τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά σε ένα τηγάνι στο ελαιόλαδο την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
  • Μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη φέτα και τα μυρωδικά.
  • Γεμίζουμε τις ντομάτες, βάζουμε το καπάκι τους και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά και κεφαλοτύρι.
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες στο ταψί και ανάμεσα τους βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα.
  • Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι νερό, περιχύνουμε μαζί με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
  • Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.