|
|
Ξέρατε ότι το ελαιόλαδο...
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθά την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Είναι ιδιαίτερα σταθερό, ακόμα και σε θερμοκρασίες τηγανίσματος, (όπου άλλα φυτικά έλαια αλλοιώνονται επικίνδυνα), επειδή περιέχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών.
Συμβάλλει στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου και κατά συνέπεια στην σωστή διατροφή των διαβητικών.
Είναι διαφορετικό από τα άλλα φυτικά έλαια διότι δεν προέρχεται από σπόρους αλλά είναι χυμός από τον καρπό του δέντρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε άλλες διαδικασίες επεξεργασίας όπως τα σπορέλαια και ως χυμός διατηρεί πολλές θρεπτικές ουσίες ωφέλιμες για τον άνθρωπο.
Θεωρείται άριστο αφροδισιακό, κυρίως όταν προέρχεται από άγριες ποικιλίες ελιάς.
Βοηθά την καρδία λόγω των φαινολών που περιέχει. Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες εξηγούν τις γνωστές ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής.
|
Η Συγκομιδή
Η μέθοδος με την οποία πραγματοποιείται η συλλογή των καρπών της ελιάς δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή που συνηθιζόταν τους αρχαίους χρόνους. Το γνωστό «λιομάζεμα», είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου. Η συλλογή του καρπού βασίζεται σε πανάρχαιες, αλλά με διαχρονική εφαρμογή τεχνικές, στις οποίες κυριαρχεί ο ανθρώπινος μόχθος και η ομαδική εργασία.
Η συγκομιδή αποτελεί μια από της πιο σημαντικές και κριτικές φάσεις της ελαιοκομίας. Ο τρόπος συλλογής επηρεάζει την ποιότητα και επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του τελικού προϊόντος. Πράγματι το κόστος της συγκομιδής αποτελεί ακόμη και σήμερα το 50% των συνολικών δαπανών του λαδιού.
Ο μήνας που αρχίζει η ελαιοσυλλογή είναι ο Νοέμβριος. Η συλλογή γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας ειδικά χτένια για να μην τραυματίζονται τα δέντρα, ο καρπός πέφτει σε μεγάλα ελαιόπανα στο έδαφος όπου συλλέγεται και απομακρύνονται τα φύλλα. Ταυτόχρονα τα δέντρα κλαδεύονται (κουρεύονται),απαλλάσονται από τα περιττά κλαδιά τους ώστε να ανανεωθούν για την επόμενη χρονιά.
Τέλος, ο καρπός συγκεντρώνεται και μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο όπου λαμβάνεται ο πρώτος, εν ψυχρώ, χυμός της ελιάς.
|
You need flash player to view this content

|
Η Ελαιοποίηση
Η ελαιοποίηση γίνεται το αργότερο δύο 24ωρα μετά την συγκομιδή, ώστε το ελαιόλαδο Karzis να έχει τόσο χαμηλή οξύτητα που να του επιτρέπει να χαρακτηρίζεται ως έξτρα παρθένο.
Το ελαιόλαδο εξάγεται εν ψυχρώ (δηλαδή σε ανώτατη θερμοκρασία 27° C, όπως ορίζει ο νέος Κοινοτικός Κανονισμός 1019/02), ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα το άρωμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Κατά την παράδοση του ελαιοκαρπού στο ελαιοτριβείο για την ελαιοποίηση ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια: • Καθαρισμός της ελιάς • Πλύσιμο της ελιάς • Άλεσμα • Μάλαξη • Διαχωρισμός του χυμού • Διαχωρισμός του λαδιού
Το ελαιόλαδο συγκεντρώνεται, και αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εξασφαλίζεται η εγγυημένη του ποιότητα.
|
Η Τυποποίηση
Η τυποποίηση του ελαιολάδου αποτελεί κύριο παράγοντα της εξασφάλισης των καταναλωτών για τη γνησιότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που παραλαμβάνεται όπως ακριβώς βγαίνει από το ελαιοτριβείο.
Τα επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα ελέγχονται αυστηρά και σταθερά από τους αρμόδιους φορείς. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για τους καταναλωτές και εγγυώνται την καθαρότητα του τελικού προϊόντος.
Οι έλεγχοι γίνονται πάντα βάσει των προδιαγραφών που έχει ορίσει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ελαιολάδου και βέβαια βάσει των υψηλών standards που έχει θέσει κάθε εταιρία.
Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε έχουν επιλεγεί με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Το λάδι μας εμφιαλώνεται σε γυάλινες φιάλες του 1L, 750ml, 500ml, 250ml, σε μεταλλικά δοχεία 3L και 5L και σε χάρτινους ασκούς των 5L.
Ο τρόπος φύλαξης είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ώστε να διατηρήσει το ελαιόλαδο το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση του και τα πολύτιμα συστατικά του. Εχθρός του είναι η έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη, ενώ και το οξυγόνο και η υγρασία μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις.
|
Η γή μας, η Λυρκεία
Η Λυρκεία με 613 κατοίκους στην απογραφή του 1991, άλλοτε Κάτω Μπέλεσι και πρωτεύουσα του δήμου Λυρκείας μέχρι το 2011, έχει πάρει το όνομά της από την προϊστορική πολιτεία Λύρκεια ή Λυγκεία. Τα λείψανα της πόλης αυτής και μέρος από τα τείχη της υπάρχουν πάνω σ' ένα λόφο που λέγεται Παλιοκαστράκι, Βορειο-Ανατολικά και κοντά στο σημερινό χωριό.
Το χωριό της Λυρκείας χτισμένο αμφιθεατρικά είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και φιλόπονα χωριά της Αργολίδας. Οι κάτοικοί του, οι Μπελεσιώτες, αξιοποιούσαν πάντοτε τα αποδοτικά τους χώματα με τη γεωργία, τις ελιές, τα καπνά και τ'αμπέλια.
Περνώντας τη Λυρκεία θα πάρουμε τη διακλάδωση για το χωριό Δούκα Βρύση όπου θα συναντήσουμε, παίρνοντας τις στροφές του δρόμου, τα τείχη της ακρόπολης της προϊστορικής Λυγκείας μέσα στην άγρια βλάστηση. Σ' αυτή τη θέση ζεί ο θρύλος της Υπερμήστρας, της μοναδικής από τις 50 θυγατέρες του Δαναού, που παράκουσε την πατρική διαταγή να σκοτώσει τον πρωτεξάδελφο της και άντρα της την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Από εδώ ασφαλής ο Λυγκέας, ο άντρας της, άναψε έναν δαυλό να την ειδοποιήσει πως είναι σώος κι εκείνη με τον ίδιο τρόπο του αποκρίθηκε από τη «λάρισσα», το κάστρο του Άργους. Ο Παυσανίας, που βρήκε τη Λύρκεια, μας πληροφορεί πως ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια. Πήρε το όνομά της από το Λύρκο που την ίδρυσε, ενώ τα χρόνια της εκστρατείας των Ελλήνων στην Τροία ήταν έρημη, γι' αυτό και δεν αναφέρεται από τον Όμηρο.
Σήμερα, στο αργιλώδες χώμα του κάμπου μας που με τα χρόνια αλλάζει ελαφρά σύσταση, ευδοκιμούν οι καλλιέργειες των αμπελιών, και φυσικά των ελαιών.
|
Η Οικογένεια μας
Η οικογένεια Κωνσταντίνου Γεωργίου Καρζή έχει παράδοση στη παραγωγή ελαιολάδου πάνω από 6 γενιές.
Η επιχείρηση EΛΑΙΩΝΕΣ Karzis δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Βιολογικής Καλλιέργειας και εμπορίας Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου.
Οι ελαιώνες μας έκτασης 70 στρεμμάτων στην ορεινή ζώνη της Αργολίδας Πελοποννήσου, αποτελούνται από περίπου 1.200 ελαιόδεντρα που παράγουν αρίστης ποιότητας ελαιοποιήσιμες ελιές τύπου «μανάκι» (70%) και «λαδοελιά» (30%). Δύο μοναδικές ποικιλίες προικισμένες με το λαμπερό κιτρινοπράσινο (κεχριμπαρένιο) χρώμα του λαδιού, το πλούσιο άρωμα και την ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Όλες οι εκτάσεις μας είναι φυτεμένες με ελαιόδεντρα εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα συνεχίζουμε την οικογενειακή μας παράδοση συνδυάζοντας την αρχαιοελληνική κληρονομιά της ελαιοκαλλιέργειας με τις πιο εξελιγμένες μεθόδους της τεχνολογίας. Έτσι παρακολουθούμε και ελέγχουμε συστηματικά τη σωστή ανάπτυξη των δέντρων και των καρπών ενώ φροντίζουμε για την καταπολέμηση των ασθενειών με βιολογικές μεθόδους. Φυσικά κρατάμε τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας των δένδρων, χωρίς πότισμα, αφήνοντας την φύση να δημιουργήσει από μόνη της αυτό τον εξαίσιο καρπό.
Σήμερα πλέον, ιδρύσαμε την εταιρεία EΛΑΙΩΝΕΣ Karzis, και «κλείνουμε» το λάδι μας σε ένα μπουκάλι για να το μοιραστούμε με κάθε άνθρωπο που ψάχνει την αυθεντική γεύση της παράδοσης του εκλεκτού ελαιολάδου.
|
|
|
|